Mala povijest semafora: Kod nas prvi postavljen u Požegi

unsplash/ilustracija
Nekad su ulogu semafora imali policajci
Vidi originalni članak

Znaš li u kojem gradu u Hrvatskoj je postavljen prvi semafor? Mnogi se oko toga ne mogu složiti. U enciklopediji piše da se prvi svjetleći stup u Hrvata pojavio u Rijeci, drugi tvrde da je u pitanju bila Požega i to 1929. godine, a u Zagrebu je zaživio tek 30 godina kasnije.

Danas bi promet bio nezamisliv bez semafora, a zanimljivo je koliko su se mijenjali kroz godine.

Prvi 'semafori' bili su policajci

Prvu ulogu semafora imali su policajci davne 1722. godine u Londonu. Oni su svojim tijelima davali prednost prolaska automobilima na poznatom London Bridgeu. 

Kasnije je francuski izumitelj Claude Chappe izmislio ono što se kasnije razvilo u semafore - stupove koji su služili za prijenos poruka na velikim udaljenostima: Nešto kao današnji mobiteli...

Razvojem žica i radija više nije bilo potrebe za ovakvim 'dopisivanjem ' pa novu svrhu dobivaju u prometu, piše Autostart.

Stoj! Pripremi se! Kreni!

Današnji semafori funkcioniraju na principu crvenog, žutog i zelenog svjetla, a u prošlosti su Kreni i Stani govorile crvene i zelene plinske svjetiljke. Zbog curenja plina je jednom prilikom poginuo policajac koji je njime upravljao pa su od toga odustali.

Moderni semafori

Prvi električni semafor izumio je policajac Laster Wire iz Salt Lake Cityja 1912. godine, a trobojni William Potts iz Detroita osam godina kasnije dok je sustav automatskih, međusobno povezanih semafora izumljen u Los Angelesu 1922. godine.

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

POGLEDAJ NOVI JOOMBOOS VIDEO: 

Posjeti joomboos.24sata.hr