Prvi 1154 pregleda 24. travnja 2019.

Mala povijest semafora: Kod nas prvi postavljen u Požegi

unsplash/ilustracija

Nekad su ulogu semafora imali policajci

Znaš li u kojem gradu u Hrvatskoj je postavljen prvi semafor? Mnogi se oko toga ne mogu složiti. U enciklopediji piše da se prvi svjetleći stup u Hrvata pojavio u Rijeci, drugi tvrde da je u pitanju bila Požega i to 1929. godine, a u Zagrebu je zaživio tek 30 godina kasnije.

Danas bi promet bio nezamisliv bez semafora, a zanimljivo je koliko su se mijenjali kroz godine.

Prvi 'semafori' bili su policajci

Prvu ulogu semafora imali su policajci davne 1722. godine u Londonu. Oni su svojim tijelima davali prednost prolaska automobilima na poznatom London Bridgeu. 

Kasnije je francuski izumitelj Claude Chappe izmislio ono što se kasnije razvilo u semafore - stupove koji su služili za prijenos poruka na velikim udaljenostima: Nešto kao današnji mobiteli...

Razvojem žica i radija više nije bilo potrebe za ovakvim 'dopisivanjem ' pa novu svrhu dobivaju u prometu, piše Autostart.

Stoj! Pripremi se! Kreni!

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Današnji semafori funkcioniraju na principu crvenog, žutog i zelenog svjetla, a u prošlosti su Kreni i Stani govorile crvene i zelene plinske svjetiljke. Zbog curenja plina je jednom prilikom poginuo policajac koji je njime upravljao pa su od toga odustali.

Moderni semafori

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Prvi električni semafor izumio je policajac Laster Wire iz Salt Lake Cityja 1912. godine, a trobojni William Potts iz Detroita osam godina kasnije dok je sustav automatskih, međusobno povezanih semafora izumljen u Los Angelesu 1922. godine.

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

 | Autor:

POGLEDAJ NOVI JOOMBOOS VIDEO: 

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maya.visnjica

    Nisam ovo znala!!
  • mala_loodacha

    PREKUL