Mileram kocke: Vječni slatki klasik
Donosimo vam recept za mnogima omiljeni desert - mileram kocke. Brza i jednostavna priprema, nakon koje slijedi neodoljivi okus, dobitna su kombinacija.
Tijesto:
- 225 g glatkog brašna
- 20 g šećera u prahu
- 115 g hladnog maslaca
- pola praška za pecivo
- 2 žličice mlijeka
- 3 žumanjka
Postupak pripreme:
- Tijesto možete napraviti u multipraktiku tako da ubacite sve sastojke i pustite čudo da odradi svoje.
- Ako radite ručno, onda u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesite razbijajući maslac, dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
- Dodajte ostale sastojke i kratko mijesite.
- Tijesto podijelite u dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje bar tri sata.
- Tijesto možete napraviti i par dana ranije pa koristiti kad zatreba.
Sastojci za nadjev:
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 600 g milerama
- 2 pudinga od vanilije
Postupak pripreme:
- Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, a zatim dodajte žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja.
- Puding promiješajte sa par žličica milerama kako biste razbili grudice, a zatim sjedinite sa ostatkom milerama. Mileram izmiješajte i sjedinite s bjelancima, s tim da bjelanjke trebate lagano umiješati špatulom u tri navrata.
- Pleh dimenzija 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje pa rasporedite prvu polovicu tijesta. Malo poravnajte prstima i popunite praznine, a zatim istresite fil. Na fil potom dodajte drugu polovicu tijesta.
- Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s ventilacijom 50-ak minuta.
- Poslužite sa sezonskim voćem ili, ako vam je draže, prije drugog tijesta pospite šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I pecite skupa.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.