Miris tradicije: Orehnjača po bakinom receptu
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac
- 100 g šećera
- 120 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- sol
- 400 g mljevenih oraha
- 180 ml mlijeka
- 70 g šećera
- maslac za premazivanje tijesta
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu. Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.
Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo. Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.
Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu. Poslužiti još toplo.