Miris tradicije: Orehnjača po bakinom receptu

Canva
Klasik bez kojeg blagdanski stol jednostavno nije potpun
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 100 g šećera
  • 120 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • 400 g mljevenih oraha
  • 180 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • maslac za premazivanje tijesta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.

Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu. Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.

Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo. Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.

Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu. Poslužiti još toplo.

 

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr