Miriši na Božić: Kolač s jabukama i cimetom

Canva
Ovaj kolač savršeno paše uz šalicu omiljenog toplog napitka
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • suncokretovo ulje
  • 12 žlica maslaca
  • 2 jaja
  • šalica kiselog vrhnja
  • 3 jabuke
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • žličica cimeta
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola šalice mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 8 žlica maslaca
  • 1 šalica glatkog brašna
  • pola šalice šećera
  • pola šalice smeđeg šećera
  • 1 žlica cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • pola žličice soli

Priprema:

Izreži 12 žlica maslaca na kockice i stavi ih u posudu stajaćeg miksera kako bi omekšale na sobnoj temperaturi. Ako koristiš ručni mikser, stavi ih u veliku posudu.

U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175 °C. Namaži kalup za pečenje (23 x 33 cm) maslacem.

Ostavi jaja i kiselo vrhnje na sobnoj temperaturi dok pripremaš streusel i režeš jabuke.

Oguli i nareži jabuke na kockice. Trebalo bi ih biti otprilike 3 2/3 šalice. U velikoj posudi pomiješaj 3 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1 žličicu cimeta i 1/2 žličice sode bikarbone. Promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.

U srednjoj posudi pomiješaj 2 jaja, 1 šalicu kiselog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka i 1 žlicu ekstrakta vanilije. Muti dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj 1 šalicu kristalnog šećera, 1 šalicu smeđeg šećera i 1 žličicu soli u omekšali maslac u posudi miksera. Miksaj nastavkom za tijesto na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 7 minuta. Sastruži stranice i dno posude.

Na niskoj brzini dodaj polovicu suhe mješavine i miksaj dok se sastojci ne povežu. Dodaj mokre sastojke i miksaj dok se tek ne sjedine. Sastruži stranice i dno posude. Ponovno na niskoj brzini dodaj preostalu suhu smjesu i miksaj dok se ne sjedini. Makni posudu s miksera i ručno umiješaj narezane jabuke špatulom dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.

Rastopi 8 žlica maslaca u srednjoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu u intervalima od 20 sekundi ili na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi (50-60 sekundi ukupno). Dodaj 1 žlicu cimeta, 1/2 žličice muškatnog oraščića i 1/2 žličice soli u rastopljeni maslac i miješaj dok se sastojci ne sjedine i sol ne otopi. Dodaj 1 šalicu brašna, 1/2 šalice kristalnog šećera i 1/2 šalice smeđeg šećera te miješaj vilicom dok ne dobiješ smjesu s mrvicama raznih veličina. Nemoj miješati do ujednačene teksture. Ohladi streusel u hladnjaku dok se maslac ne učvrsti, najmanje 10 minuta.

Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu špatulom. Ravnomjerno rasporedi ohlađeni streusel po vrhu tijesta. Peci kolač dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 58-63 minute.

Ohladi kolač u kalupu na rešetki oko 3 sata prije rezanja na kvadrate i posluživanja.



 

Posjeti joomboos.24sata.hr