Monte kolač - pravi miris djetinjstva
Sastojci:
BISKVIT:
- 4 jaja
- 6 žlica šećera
- Vanilin šećer
- 80 g brašna
- 20 g kakaa
- Pola vrećice praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 100 ml običnog ili čokoladnog mlijeka za preliti biskvit
BIJELA KREMA:
- Litra mlijeka
- 120 g gustina
- 6 žlica šećera
- 180 g omekšalog margarina
GANACHE:
- 300 g čokolade
- 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Prvo ispecite biskvit. Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodajući šećere i žumanjke.
Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Kalup za kolač cca 30 x 40cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom.
Pecite 15-20 min pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test.
Biskvit pustite da se ohladi, pa odvojite od papira. Vratite u kalup i prelijte s mlijekom ili čokoladnim mlijekom.
Nakon što ispečete biskvit, pređite na kremu. 700 ml mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300 ml pomiješajte s gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice.
Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite s mlijekom i gustinom i vratite na vatru.
Kuhajte uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusne, pustite još neke dvije minute. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladi, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremasto pa ubacujte žlicu po žlicu kreme. Kremu istresite na biskvit i poravnajte.
Stavite na hlađenje i počnite s pripremom ganachea.
Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti). Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko bijele kreme.
Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.