Prvi 13438 pregleda 18. veljače 2023.

Monte kolač - pravi miris djetinjstva

pregacha

Ako ste ljubitelj Monte deserta, onda je ovaj kolač baš za vas! Spoj kremastog užitka, oduševit će sva nepca

Sastojci:

BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 6 žlica šećera
  • Vanilin šećer
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaa
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 100 ml običnog ili čokoladnog mlijeka za preliti biskvit

BIJELA KREMA:

  • Litra mlijeka
  • 120 g gustina
  • 6 žlica šećera
  • 180 g omekšalog margarina

GANACHE:

  • 300 g čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo ispecite biskvit. Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodajući šećere i žumanjke.

Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Kalup za kolač cca 30 x 40cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom.

Pecite 15-20 min pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test. 

Biskvit pustite da se ohladi, pa odvojite od papira. Vratite u kalup i prelijte s mlijekom ili čokoladnim mlijekom. 

Nakon što ispečete biskvit, pređite na kremu. 700 ml mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300 ml pomiješajte s gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice. 

Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite s mlijekom i gustinom i vratite na vatru.

Kuhajte uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusne, pustite još neke dvije minute. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature. 

Kad se krema ohladi, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremasto pa ubacujte žlicu po žlicu kreme. Kremu istresite na biskvit i poravnajte. 

Stavite na hlađenje i počnite s pripremom ganachea.

Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti). Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko bijele kreme.

Uživajte!

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
 

Tvoja reakcija?