Neobična kombinacija: Čokoladni kolač od tikvica
Sastojci:
BISKVIT
- 240 g naribane tikvice (jedna veća tikvica)
- 150 g glatkog brašna
- 35 g kakaa, nezaslađen
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja L veličine
- 120 g šećera
- 1 žličice ekstrakta vanilije
- 60 g ulja
- 80 g mlijeka
- 90 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
ČOKOLADNA GLAZURA
- 120 g čokolade za kuhanje ili tamnih čokoladnih kapljica
- 45 g maslaca
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica glukoznog sirupa
DODATNO
- čokolada za dekoraciju
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh okvirnih dimenzija 25 x 12 cm, dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Tikvicu operite, odstranite krajeve te je naribajte na ribež s većim zupcima. Tikvicu ribajte s kožom, no možete je i očistiti.
Naribanu tikvicu ostavite po strani. Nemojte je cijediti od viška vode (osim ako je ispustila dosta vode, tada tu vodu maknite ali je nemojte dodatno stiskati).
U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
Sada u novoj posudi u kojoj ćete kasnije sjediniti sve sastojke pomiješajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko. Sastojke pomiješajte pjenjačom. Dodajte suhe sastojke (posudu s brašnom), sve povežite špatulom pa na kraju umiješajte naribanu tikvicu i čokoladne kapljice ili komadiće tamne čokolade.
Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ostavite 10 minuta u kalupu pa ga oprezno prebacite na rešetku za hlađenje.
U manji lonac s debljim dnom ulijte vodu do polovice te stavite na vatru da prokuha. Za to vrijeme čokoladu iskidajte na manje komadiće.
Čokoladu prebacite u posudu otpornu na toplinu i postavite na vrh lonca s vodom. Pazite da vam posuda ne uranja u vodu i da je “sjela” na lonac. Čokoladu otopite miješajući je povremeno. Ovo možete napraviti i u mikrovalnoj.
Sada dodajte maslac iskidan na kockice te miješajte dok se potpuno ne rastopi. Na kraju umiješajte glukozni sirup i ekstrakt vanilije.Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se glazura stisla, po želji kolač dodatno ukrasite komadićima čokolade. Ja sam rezale tanke fetice bijele čokolade.
Originalni recept možete pronaći ovdje!