Prvi 4037 pregleda 30. lipnja 2024.

Neobična kombinacija: Čokoladni kolač od tikvica

canva

Ovaj čokoladni kolač je toliko sočan i mekan da vam uz nega neće trebati nikakva krema ili dodatak

Sastojci:

BISKVIT

  • 240 g naribane tikvice (jedna veća tikvica)
  • 150 g glatkog brašna
  • 35 g kakaa, nezaslađen
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 jaja L veličine
  • 120 g šećera
  • 1 žličice ekstrakta vanilije
  • 60 g ulja
  • 80 g mlijeka
  • 90 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade

ČOKOLADNA GLAZURA

  • 120 g čokolade za kuhanje ili tamnih čokoladnih kapljica
  • 45 g maslaca
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica glukoznog sirupa

DODATNO

  • čokolada za dekoraciju

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh okvirnih dimenzija 25 x 12 cm, dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Tikvicu operite, odstranite krajeve te je naribajte na ribež s većim zupcima. Tikvicu ribajte s kožom, no možete je i očistiti.

Naribanu tikvicu ostavite po strani. Nemojte je cijediti od viška vode (osim ako je ispustila dosta vode, tada tu vodu maknite ali je nemojte dodatno stiskati).

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.

Sada u novoj posudi u kojoj ćete kasnije sjediniti sve sastojke pomiješajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko. Sastojke pomiješajte pjenjačom. Dodajte suhe sastojke (posudu s brašnom), sve povežite špatulom pa na kraju umiješajte naribanu tikvicu i čokoladne kapljice ili komadiće tamne čokolade.

Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ostavite 10 minuta u kalupu pa ga oprezno prebacite na rešetku za hlađenje.

U manji lonac s debljim dnom ulijte vodu do polovice te stavite na vatru da prokuha. Za to vrijeme čokoladu iskidajte na manje komadiće.

Čokoladu prebacite u posudu otpornu na toplinu i postavite na vrh lonca s vodom. Pazite da vam posuda ne uranja u vodu i da je “sjela” na lonac. Čokoladu otopite miješajući je povremeno. Ovo možete napraviti i u mikrovalnoj.

Sada dodajte maslac iskidan na kockice te miješajte dok se potpuno ne rastopi. Na kraju umiješajte glukozni sirup i ekstrakt vanilije.Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se glazura stisla, po želji kolač dodatno ukrasite komadićima čokolade. Ja sam rezale tanke fetice bijele čokolade.

Originalni recept možete pronaći ovdje!

Tvoja reakcija?