Neodoljive okruglice punjene slasnim marelicama i sirom
Sastojci:
- 3 jaja
- 120 g maslaca
- 150 g griza
- 150 g brašna
- 500 g svježeg kravljeg sira
- Prstohvat soli
- 12 marelica
- Šećer za punjenje marelica
- 150 g krušnih mrvica
- 100 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- Cimet
Postupak:
Ako je potrebno, sir stavi u cjedilo kako bi se dobro ocijedio. U veću zdjelu stavi sir, na sobnoj temperaturi omekšali maslac i jaja, dobro sjedini vilicom. Dodaj griz, brašno, malo soli i kuhačom umijesi tijesto koje je dosta mekano i stavi u hladnjak na 20-ak minuta.
Marelicama na mjesto koštica stavi malo šećera.
Tijesto prebaci na pobrašnjenu dasku i izreži na 12 jednakih dijelova. Dlanove lagano naulji, uzmi jedan komad tijesta i oblikuj prstima kao malu čašicu, stavi punjenu marelicu i pažljivo dlanovima oblikuj glatku kuglicu. Bitno je sve dobro spojiti kako se u kuhanju ne bi probušile.
Stavi malo ulja u zdjelicu, po potrebi vrhovima prstiju nanositi na dlanove kako se tijesto ne bi lijepilo.
U veliki lonac stavi vodu, malo soli i šećera. Odaberi što širi lonac kako bi svaka okruglica imala svoje mjesto. Okruglice stavi u kipuću vodu, lonac lagano protresi, ako je potrebno vilicom odvoji okruglice od dna i kada voda ponovno zakuha smanji vatru i jako lagano kuhaj 15 do 20 minuta.
Maslac ugrij na tavi i u vruće dodaj krušne mrvice, prži do zlatno žute boje, dodaj šećer, vanili šećer i cimet.
Kuhane okruglice vadi iz vode i uvaljaj u pripremljene krušne mrvice.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.