Omiljena slastica iz djetinjstva: Monte kolač
Sastojci:
- 4 jaja
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g brašna
- 20 g kakaa
- Pola vrećice praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 100 ml čokoladnog mlijeka
- 1 l mlijeka
- 120 g gustina
- 6 žlica šećera
- 180 g margarina
- 100 g mliječne čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke. Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test.
Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.
700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje. Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.
Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti). Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.
Originalni recept možeš pronaći na portalu MissGastro.