Omiljena slastica iz djetinjstva: Monte kolač

pregacha
Evo recepta za kolač koji smo kao djeca nerijetko jeli
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaa
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 100 ml čokoladnog mlijeka
  • 1 l mlijeka
  • 120 g gustina
  • 6 žlica šećera
  • 180 g margarina
  • 100 g mliječne čokolade
  • 200 g tamne čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke. Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. 

Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test. 

Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.

700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature. 

Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje. Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.

Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti). Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.

Originalni recept možeš pronaći na portalu MissGastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr