Evo recepta za kolač koji smo kao djeca nerijetko jeli
Sastojci:
- 4 jaja
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g brašna
- 20 g kakaa
- Pola vrećice praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 100 ml čokoladnog mlijeka
- 1 l mlijeka
- 120 g gustina
- 6 žlica šećera
- 180 g margarina
- 100 g mliječne čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke. Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test.
Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.
700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje. Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.
Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti). Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.
Originalni recept možeš pronaći na portalu MissGastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.