Omiljeni jesenski desert: štrudla s jabukama
Sastojci:
- 1 pakiranje kora za štrudlu
- 3 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša griza
- 2 jogurta
- 1 kiselo vrhnje
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 750 g jabuka
- sok jednog limuna
- 3 žličice cimeta
- šećer u prahu
Priprema:
Prvo pripremi željeno voće. Ako imate smrznuto voće, izvadi ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedi od sokova. Po želji zasladi. Ako voliš puno voća, njegovu količinu možeš i povećati.
Jabuke naribaj, pokapaj limunovim sokom limuna i/ili pospi cimetom. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umuti. Zatim dodaj sve ostale sastojke i izmiješaj.
Raširi kore i podijeli ih u 3 grupe po 3 lista. Koliko grupa imaš, toliko ćeš imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmeš paket od 12 kora, onda možeš od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista.
Raširi jednu koru, namažite smjesom. Preko stavi drugu koru i namaži smjesom. Zatim stavi treću koru, namaži smjesom i rasporedi voće po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, a osim jabuka najčešće koristim višnje i šljive.
Nemoj zaboraviti i krajeve namazati, kako ne bi bili suhi.
Zatim izmjeri pleh i vidi hoćeš li motati štrucu po širini ili po dužini. Smotaj štrucu i premjesti je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovi s ostalim štrucama dok ne potrošiš kore.
Na kraju s ostatkom smjese, premaži kore i popuni prostor između kora.
Peci otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.