Ova musaka s gljivama idealna je za jesenske dane
Sastojci:
- 650 krumpira
- Pola žličice soli
- 700 ml vode
Za nadjev
- 400 g svježih šampinjona
- 1 glavica luka
- Pola poriluka ili dva mlada luka
- Pola žličice soli
- Biber po ukusu
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mljevene paprike
Za preljev
- 2 jaja
- 2 žlice milerama
- 200 mlijeka
- Prstohvat soli
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite ga, kako piše Coolinarika, na ploške debljine oko 3 milimetra. Stavite ga kuhati u vodu koju ste blago posolili. Kada voda počne ključati, kuhajte krumpir 3 do 4 minute pa ga maknute s peći, ali ga ostavite u vodi. Šampinjone očistite i narežite ih na listiće.
Luk i poriluk očistite i sitno nasjeckajte. Luk dinstajte na ulju i na laganoj vatri dok ne omekša. Kada luk omekša, dodajte mu šampinjone i dvije do tri žlice vode u kojoj se kuhao krumpir. Začinite soli, biberom i paprikom pa dinstajte još petnaestak minuta.
Krumpir procijedite i uključite pećnicu na 180 stupnjeva.
Posudu u koju ćete slagati musaku premažite uljem ili maslacem pa poredajte jedan dio krumpira, dio nadjeva, zatim ponovno jedan dio krumpira, dio nadjeva i završite slojem krumpira.
Ovako složenu musaku stavite peći pa za to vrijeme pripremite preljev tako što ćete umutiti sve sastojke za preljev dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Za 15 minuta izvadite musaku iz pećnice i prelijte ju preljevom i pecite još 20-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
Kada je musaka gotova, ostavite ju desetak minuta da se ohladi pa ju poslužite.
Dobar tek!