Ovako izgleda život školaraca na Banovini nakon potresa

Antonio Pejsa/PIXSELL
Valentina (16) i Gabrijela (17) ispričale su kako izgleda život školaraca na Banovini mjesecima nakon potresa...
Vidi originalni članak

"Svima nam je bilo teško prilagoditi se na novu okolinu i putovanje jer prolazimo kroz težak period, ali se uspijevamo snaći. Na dan potresa nalazila sam se nedaleko od kuće te potres nisam osjetila toliko jako. No, kad sam se uputila prema kući shvatila sam što se ustvari dogodilo i koliko je potres ustvari bio razoran. Sve te suze, sva patnja i bol nešto je što ti kida srce na tisuću komadića", započinje svoju priču 16-godišnja Valentina iz Petrinje o životu na Banovini nakon razornog potresa, koji ih je pogodio krajem prosinca prošle godine. 

Valentina i njezina sugrađanka, 17-godišnja Gabrijela, svoje su priče ispričale za proljetno izdanje JoomBoos Videostar magazina. Prisjetile su se događaja koji je razorio njihov rodni grad, ali ne i njihov duh. Djevojke su prvo školu pohađale online, a iako njihove škole u Petrinji i Sisku nisu više sigurne za korištenje, vratile su se u privremeni smještaj i to ih je razveselilo, jer su napokon mogle vidjeti svoje prijatelje i uživo. 

"U početku smo bili online, ali sredinom drugog mjeseca smo se vratili i fizički u školu. Taman su nam izgradili novu školu i ovo je bila prva prilika da smo došli ovdje. I jako nam je lijepo. Profesori su nam po povratku otvoreno pričali kako su oni doživjeli potres i rekli su kako možda svi zajedno ne bismo ostali živi da smo tog 29. prosinca bili u staroj školi, koja je sada, navodno, za rušenje", ispričala je Gabrijela. I ona i Valentina priznale su kako se dobro snalaze i relativno jednostavno pronalaze motivaciju za školu i učenje, jer im to na neki način odvlači pozornost od razmišljanja o potresima. 

"Iako je u početku bilo teško, sada se već nekako lakše koncentriram na rad, učenje i zadaće, i doma i u školi. Tek tamo totalno zaboravim na potres i sve što se desilo, kada nešto radim, kada učim, onda ne razmišljam o svemu", priznala je Gabrijela. Što su ona i njezina kolegica Valentina još ispričale i nadaju li se da će se njihov grad ponovno izgraditi i vratiti svoj stari sjaj, pročitajte samo u novom izdanju JoomBoos Videostar magazina. Magazin možete pronaći na svim kioscima Tiska diljem Hrvatske po cijeni od 30 kuna, a uz magazin dolaze i super darovi. Album 'Zaga i Filip', JoomBoos bilježnica, TikTok kartice s potpisima TikTok zvijezda Uki Q, Sergeja Pajića, Barbi Afrike i Mimiermakeup, knjižica JoomBoos kvizova znanja te čak 22 postera!

 

Posjeti joomboos.24sata.hr