Ove čoko kremšnite su kao stvorene za vikend!
Sastojci
- 2 x 275g lisnatog tijesta
- 15 jaja
- 200g šećera za žumanjke
- 2 dl hladnog mlijeka + 2 pudinga od čokolade (savjete za bez pudinga pročitati ispod u pisanom receptu ili videu)
- 200g oštrog brašna
- 150g šećera (za bjelanjke)
- 2 velike žlice soka limuna (za bjelanjke)
- 1.3 litre mlijeka
- 2 vanilija šećera (opcija ako imate)
- 2x200 ml vrhnje za šlag
- 70g bilo kojeg čoko lješnjak namaza
- šećer u prahu
Priprema:
Jedno tijesto probušiti posvuda vilicom, a drugo zarezati površinski na oblik kocki odnosno pravokutnika. Peći 10 minuta na 220 C sa uključenim gornjim i donjim grijačem, bez ventilatora.
Jaja razdijeliti na žumanjke i bjelanjke.
U žumanjke dodati šećer pa dobro miksati najvećom brzinom 5 minuta. U 2 dl hladnog mlijeka dodati pudinge od čokolade prema detaljnoj uputi u videu. Umjesto pudinga možete koristiti 30g kakao praha za kolače i 100g kukuruznog škroba (gustina). Dobro promiješati pa postepeno dodavati u smjesu sa žumanjcima i šećerom. Postepeno dodati i oštro Tena brašno tip 550. Nastaviti miksati još 2 minute.
U bjelanjke dodati šećer i sok limuna pa miksati 5 minuta maksimalnom brzinom. U 1,3 litre mlijeka dodati vanilija šećer i zakuhati u loncu na srednje jakoj vatri. Znači temperatura ne smije biti velika. Postepeno dodavati prethodno napravljenu čoko smjesu sa žumanjcima i kuhati 2-3 minute. U dobivenu smjesu dodavati snijeg bjelanjaka prema detaljnoj uputi u videu receptu. Izliti preko lisnate kore i ohladiti 20 minuta na sobnoj temperaturi a zatim spremiti 15 minuta u hladnjak.
Vrhnje za šlag miksati 2 minute prema detaljnoj uputi u video receptu pa dodati bilo koji lješnjak ili čoko namaz pa nastaviti minutu. Rasporediti preko sada već prilično ohlađene kreme i zaklopiti sa preostalom lisnatom korom.
CIJELI RECEPT POGLEDAJTE OVDJE.