Ovi trikovi će vam pomoći da bolje spavate i lakše ustajete

reuters/pixsell/CANVA
Ako imate osjećaj da se uvijek budite umorni iako ste odspavali solidan broj sati i tijekom dana ste prilično iscrpljeni, možda problem leži u nekim malim, svakodnevnim stvarima koje vrlo lako možete promijeniti na bolje. Koje su to 'stvari' i kako ih promijeniti da bi se svakog dana osjećali svježe i odmorno, saznajte u nastavku
Vidi originalni članak

Osigurajte si prirodno svjetlo 

Prirodna svjetlost ima prilično velik utjecaj na naše zdravlje i naš tjelesni ritam kada je u pitanju odlazak na spavanje i ustajanje ujutro. Naime, naše je tijelo 'dizajnirano' da ga budi sunčeva svjetlost, ali i da zna da je vrijeme za odmor i spavanje kada padne mrak. 

Kako piše Her, veća izloženost prirodnoj svjetlosti tijekom dana, a manja tijekom noći iznimno je važna za stvaranje zdravih obrazaca spavanja jer pomaže oblikovati naš tjelesni ritam što samim time utječe i na to kako se osjećamo tijekom dana.

Upravo zato, važno je, čim se ustanete razmaknuti tamne zastore ili podići rolete kako bi vas razbudila prirodna dnevna svjetlost, a tijekom noći što više zamračiti prostoriju u kojoj spavate. 

Obratite pažnju na posteljinu

Ako ste ikada spavali u nekom hotelu, sigurno ste primijetili da ste puno bolje spavali i da vam je puno ugodnije ležati u tom krevetu nego kod kuće. Paa, jedan od razloga za to je i posteljina kojoj hoteli posvećuju veliku pažnju. Naime, posteljina u hotelima je uvijek bijela, pamučna i ispeglana 'na crtu' zbog čega se uvijek osjećate posebno ugodno.

Isti takav osjećaj možete postići i u svom krevetu tako što ćete početi koristiti pamučnu posteljinu i peglati ju prije svakog korištenja. 

Budite se u isto vrijeme svaki dan

Iako ovo možda ne zvuči kao previše značajno, mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da buđenje u isto vrijeme svakog dana ima pozitivan utjecaj na vaš tjelesni ritam i na obrasce spavanja općenito.

Čak i ako vam buđenje rano ujutro na dane kada možete odspavati duže baš i ne zvuči kao dobra ideja, savjetujemo vam da ipak probate ovaj trik. Možda primijetite neke promjene na bolje. 

 

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

Posjeti joomboos.24sata.hr