Ovo je 5 razloga zašto trebate konzumirati humus

Canva
Evo zašto biste trebali uvrstiti humus u svoje jelovnike
Vidi originalni članak

Riječ je o namazu koji se obično proizvodi miješanjem slanutka, tahini umaka, maslinovog ulja, soka limuna i češnjaka.

Pomaže kod upala u tijelu

Upala je način na koji se tijelo štiti od infekcije, bolesti ili ozljede. Međutim, ponekad upala može trajati i duže. To se naziva kroničnom upalom, a povezana je s mnogim ozbiljnim zdravstvenim problemima, prenosi Healthline. No, humus je pun zdravih sastojaka koji mogu pomoći u borbi protiv kronične upale. Maslinovo ulje je jedno od njih. Bogato je snažnim antioksidansima koji imaju protuupalne učinke.

Konkretno, djevičansko maslinovo ulje sadrži antioksidans oleokantal, za koji se vjeruje da ima slična protuupalna svojstva kao i uobičajeni protuupalni lijekovi. Slično tome, sjemenke sezama, koje čine tahini, mogu pomoći u smanjenju markera upale u tijelu poput IL-6 i CRP, koji su povišeni kod upalnih bolesti poput artritisa.

Potiče probavu

Humus je sjajan izvor dijetalnih vlakana, što može poboljšati probavno zdravlje. Jedno je istraživanje otkrilo da je dodavanje 200 grama slanutka u prehranu tijekom tri tjedna pomoglo rastu korisnih bakterija, poput bifido bakterija, istovremeno suzbijajući rast štetnih bakterija.

Zbog niskog glikemijskog indeksa pomaže u reguliranju šećera u krvi

Humus ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Proizvodi od slanutka imaju nizak glikemijski indeks. Hrana s visokom vrijednosti GI brzo se probavlja, a zatim apsorbira, uzrokujući oštar skok i pad razine šećera u krvi. Suprotno tome, hrana niske vrijednosti GI polako se probavlja i apsorbira, uzrokujući sporiji i uravnoteženiji porast i pad razine šećera u krvi. Nadalje, humus je sjajan izvor topljivih vlakana i zdravih masti. 

Smanjuje rizik od bolesti srca

Bolest srca odgovorna je za svaki četvrti smrtni slučaj u cijelom svijetu. Humus sadrži nekoliko sastojaka koji mogu pomoći smanjiti faktore rizika za srčane bolesti. U petotjednom istraživanju 47 zdravih odraslih osoba konzumiralo je ili dijetu s dodanom slanutkom ili dijetu s dodatkom pšenice. Nakon studije, oni koji su jeli dodatnu slanutak imali su 4,6 % niže razine lošeg LDL kolesterola od ljudi koji su jeli pšenicu. Uz to, pregled 10 studija s više od 268 ljudi zaključio je da dijeta bogata mahunarkama poput slanutka smanjuje "loš" LDL kolesterol u prosjeku za 5 %.

Pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine

Nekoliko studija ispitalo je kako humus utječe na gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Zanimljiva je činjenica da su ljudi, koji su redovito konzumirali slanutak ili humus, imali normalnu tjelesnu težinu u 53 % ispitanih slučajeva. Također, oni su imali i niži BMI, a veličina struka im je bila prosječno 5,5 centimetara manja od ljudi koji nisu redovito konzumirali slanutak ili humus, piše misszdrava.


 

Posjeti joomboos.24sata.hr