Ovo je jedini recept za domaći ajvar koji trebate!

canva
Vrijeme pripreme ajvara nam je stiglo, a u nastavku vam donosimo jedini recept za domaći ajvar koji će vam ikada trebati!
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 30 kg crvene rog paprike
  • 9 kg patlidžana
  • 3 litre suncokretova ulja
  • 3 komada češnjaka
  • 10 žlica soli
  • 5 žlica alkoholnog octa
  • 2 žlice šećera
  • 4 ljute papričice (po želji)

Priprema:

1. Operite paprike i patlidžane pa ih ispecite u pećnici. Zatim prebacite povrće u posudu i poklopite kako bi se na 20-ak minuta malo 'uparilo'. Očistite povrće od kože i sjemenki. 

2. Ostavite očišćeno povrće u gazi preko noći da pusti što više vode. Zatim ga idući dan smeljite u mašini za meso.

3. Dodajte ulje u veliku posudu u kojoj ćete kuhati povrće (toliko da prekrije dno), pa dodajte povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući i svakih 20-ak minuta dodajte još ulja. 

4. Nakon cca 1 sat dodajte nasjeckani češnjak. Sol dodajte zadnjih pola sata, a nasjeckane ljute papričice (ako želite) i ocat dodajte zadnjih par minuta kuhanja. Na kraju dodajte i šećer.

5. Nakon 2-3 sata ajvar je kuhan, a najbolji test je kad se dno posude počne vidjeti kada prođete kuhačom. Vrući ajvar stavite u sterilizirane staklenke, odmah ih zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta da se stvori podtlak pa pustite da se hlade na sobnoj temperaturi. Ajvar možete čuvati do godinu dana na suhom i hladnijem mjestu. Dobar tek!

A za super savjete kod pripreme ajvara posjetite portal Miss Gastro!

Posjeti joomboos.24sata.hr