Vrijeme pripreme ajvara nam je stiglo, a u nastavku vam donosimo jedini recept za domaći ajvar koji će vam ikada trebati!
Sastojci:
- 30 kg crvene rog paprike
- 9 kg patlidžana
- 3 litre suncokretova ulja
- 3 komada češnjaka
- 10 žlica soli
- 5 žlica alkoholnog octa
- 2 žlice šećera
- 4 ljute papričice (po želji)
Priprema:
1. Operite paprike i patlidžane pa ih ispecite u pećnici. Zatim prebacite povrće u posudu i poklopite kako bi se na 20-ak minuta malo 'uparilo'. Očistite povrće od kože i sjemenki.
2. Ostavite očišćeno povrće u gazi preko noći da pusti što više vode. Zatim ga idući dan smeljite u mašini za meso.
3. Dodajte ulje u veliku posudu u kojoj ćete kuhati povrće (toliko da prekrije dno), pa dodajte povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući i svakih 20-ak minuta dodajte još ulja.
4. Nakon cca 1 sat dodajte nasjeckani češnjak. Sol dodajte zadnjih pola sata, a nasjeckane ljute papričice (ako želite) i ocat dodajte zadnjih par minuta kuhanja. Na kraju dodajte i šećer.
5. Nakon 2-3 sata ajvar je kuhan, a najbolji test je kad se dno posude počne vidjeti kada prođete kuhačom. Vrući ajvar stavite u sterilizirane staklenke, odmah ih zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta da se stvori podtlak pa pustite da se hlade na sobnoj temperaturi. Ajvar možete čuvati do godinu dana na suhom i hladnijem mjestu. Dobar tek!
A za super savjete kod pripreme ajvara posjetite portal Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.