Ovo je najbolji recept za gratinirani krumpir!
Krumpir je jedna od onih namirnica koje se mogu pripremiti na stotine različitih načina. Jedan od tih načina je i gratinirani krumpir, a najbolji recept za ovo jelo dao je poznati svjetski chef Jamie Oliver. Recept smo pronašli na Miss7 i donosimo vam ga u nastavku, a na vama je samo da se bacite na pripremu!
Sastojci:
- 2,5 kg krumpira
- 30 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 300 ml vrhnja
- 2 lista lovora
- 2 režnja češnjaka
- prstohvat morske soli i crnog papra
- 1 šaka svježeg timijana
- Šaka naribanog parmezana
- Šaka sitno narezane slanine (po izboru)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U međuvremenu u jednom loncu zagrijte mlijeko, vrhnje, lovor i protisnuti češnjak pa kuhajte oko dvije minute na laganoj vatri. Začinite solju i paprom.
Lonac maknite s vatre pa u njega dodajte timijan i krumpir kojeg ste prethodno ogulili i narezali na tanke ploške. Sve lagano promiješajte dok krumpir ne bude ravnomjerno prekriven tekućinom.
Sve to ulijte u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali maslacem. Pospite parmezanom i pecite oko 45 minuta ili dok krumpir ne dobije zlatno žutu boju. Ako želite dodati slaninu, popržite ju na malo ulja i pomiješajte s krumpirom.
Dobiveno jelo poslužite dok je toplo. Dobar tek!