Ovo je originalni recept za samoborske kremšnite!
Samoborske kremšnite najbolje su na svijetu, to nitko ne može osporiti i upravo zato su mnogi već bezbroj puta pokušavali kod kuće napraviti iste takve, no uvijek bi u njima nedostajalo 'ono nešto', zar ne? Ako točno znate o čemu pričamo i želite otkriti tajnu samoborskih kremšnita, nastavite čitati jer smo na Večernjem listu pronašli originalni recept.
Sastojci:
Za kremu:
- 3 litre mlijeka
- 24 jaja
- 21 dag glatkog brašna
- 75 dag šećera
- 2 žlice vanilin šećera
Za kore:
- 1 kg brašna
- 1 kg margarina
- sol
- voda
Priprema:
Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta ili jednostavno nemate vremena za pripremu).
Nakon tijesta pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite otprilike 2 dl i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice.
Nakon toga napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prvih pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh.
Pospite šećerom u prahu pa poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.
Dobar tek!
Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!