Ako ste barem jednom imali prilike probati famozne samoborske kremšnite, sigurni smo da ju niti jedna druga kremšnita nakon nje nije uspjela zasjeniti. A da biste u samoborskim kremšnitama mogli uživati i kada vam skoknuti u Samobor nije baš tako jednostavno i brzo, u nastavku vam donosimo originalni recept koji možete isprobati kod kuće
Samoborske kremšnite najbolje su na svijetu, to nitko ne može osporiti i upravo zato su mnogi već bezbroj puta pokušavali kod kuće napraviti iste takve, no uvijek bi u njima nedostajalo 'ono nešto', zar ne? Ako točno znate o čemu pričamo i želite otkriti tajnu samoborskih kremšnita, nastavite čitati jer smo na Večernjem listu pronašli originalni recept.
Sastojci:
Za kremu:
- 3 litre mlijeka
- 24 jaja
- 21 dag glatkog brašna
- 75 dag šećera
- 2 žlice vanilin šećera
Za kore:
- 1 kg brašna
- 1 kg margarina
- sol
- voda
Priprema:
Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta ili jednostavno nemate vremena za pripremu).
Nakon tijesta pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite otprilike 2 dl i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice.
Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako krema ne bi zagorjela i uhvatila se za dno posude.
Nakon toga napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prvih pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh.
Pospite šećerom u prahu pa poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.
Dobar tek!
Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.