Ovo je recept za pitu od jabuka kakvu su pravile bake!
Danas je baš savršen dan za jedan pravi, domaći desert. A postoji li išta 'domaćije' od starinske pite od jabuka? Malo je toga! Pronašli smo recept po kojem su pitu pravile naše bake. Evo što vam sve treba.
Sastojci za tijesto:
- 600 g oštrog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone)
- 2 umućena žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 120 g nerastopljene svinjske masti
- mlijeko po potrebi
Sastojci za punjenje:
- oko 2,5 kg jabuka
- 100 g šećera
- malo cimeta (po želji)
Kako se priprema?
1. Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka i pustite ga da malo 'odmori' u hladnjaku.
2. Jabuke ogulite, narežite na kockice ili naribajte, dodajte im šećer i cimet i malo prokuhajte.
3. Tijesto razdijelite na dva dijela. Jedan razvaljajte i stavite na pleh za pečenje. Po tom dijelu tijesta rasporedite punjenje od jabuka.
4. Drugi dio tijesta razvaljajte i prebacite preko jabuka.
5. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva - ili dok pita ne poprimi lijepu, smećkastu boju. Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na stranici Coolinarika.