Prvi 17800 pregleda 03. lipnja 2023.

Ovo je recept za pitu od jabuka kakvu su pravile bake!

marijina.kuhinja/instagram

Danas je baš savršen dan za jedan pravi, domaći desert. A postoji li išta 'domaćije' od starinske pite od jabuka? Malo je toga! Pronašli smo recept po kojem su pitu pravile naše bake. Evo što vam sve treba.

Sastojci za tijesto:

  • 600 g oštrog brašna
  • 200 g šećera u prahu 
  • 1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone)
  • 2 umućena žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 120 g nerastopljene svinjske masti
  • mlijeko po potrebi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdenka (@zdenkalice)

Sastojci za punjenje:

  • oko 2,5 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • malo cimeta (po želji)

Kako se priprema? 

1. Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka i pustite ga da malo 'odmori' u hladnjaku. 

2. Jabuke ogulite, narežite na kockice ili naribajte, dodajte im šećer i cimet i malo prokuhajte. 

3. Tijesto razdijelite na dva dijela. Jedan razvaljajte i stavite na pleh za pečenje. Po tom dijelu tijesta rasporedite punjenje od jabuka. 

4. Drugi dio tijesta razvaljajte i prebacite preko jabuka. 

5. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva - ili dok pita ne poprimi lijepu, smećkastu boju. Uživajte!

Originalni recept možete pronaći na stranici Coolinarika.

Tvoja reakcija?