Danas je baš savršen dan za jedan pravi, domaći desert. A postoji li išta 'domaćije' od starinske pite od jabuka? Malo je toga! Pronašli smo recept po kojem su pitu pravile naše bake. Evo što vam sve treba.
Sastojci za tijesto:
- 600 g oštrog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone)
- 2 umućena žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 120 g nerastopljene svinjske masti
- mlijeko po potrebi
Sastojci za punjenje:
- oko 2,5 kg jabuka
- 100 g šećera
- malo cimeta (po želji)
Kako se priprema?
1. Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka i pustite ga da malo 'odmori' u hladnjaku.
2. Jabuke ogulite, narežite na kockice ili naribajte, dodajte im šećer i cimet i malo prokuhajte.
3. Tijesto razdijelite na dva dijela. Jedan razvaljajte i stavite na pleh za pečenje. Po tom dijelu tijesta rasporedite punjenje od jabuka.
4. Drugi dio tijesta razvaljajte i prebacite preko jabuka.
5. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva - ili dok pita ne poprimi lijepu, smećkastu boju. Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na stranici Coolinarika.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.