Ovo su najveći skandali britanske kraljevske obitelji

CANVA/SCREENSHOT/YOUTUBE
Kraljevsku obitelj opet trese skandal. Ovoga puta odbjegli princ Harry sa suprugom Meghan s kojom se preselio u Kaliforniju, izlazi u javnost u velikom intervjuu u kojem iznosi niz optužbi na račun kraljevske obitelji.
Vidi originalni članak

Prvo kontroverzni Netflixov dokumentarac u kojem u 6 epizoda prepričavaju što su sve lošega proživjeli, a potom najava Harryjeve knjige u kojem detaljno opisuje ponašanje kraljevskih članova. Ni to nije bilo dovoljno pa je princ Harry izašao u javnost u novom intervjuu u kojem otkriva brojne detalje. 

Osim ovog velikog sandala, kraljevsku su obitelj pogađali brojni drugi koji su šokirali ne samo britansko društvo, već i svijet.

ABDIKACIJA KRALJA EDWARDA 

Kralj Edward VIII odriče se prijestolja mjesecima nakon svoje kraljevske vladavine 1930-ih. Zaprosio je razvedenu Amerikanku Wallis Simpson što se nije dobro svidjelo vladi. Kad je shvatio da se neće moći oženiti ljubavi svog života i nastaviti s ulogom kralja, Edward VIII odlučio se odreći prijestolja. Naslijedio ga je mlađi brat George VI, otac kraljice Elizabete II i princeze Margarete.

KONTROVERZNI LJUBAVNI ŽIVOT KRALJIČINE SESTRE

Mlađa sestra kraljice Elizabete II, princeza Margaret, bezglavo se zaljubila u razvedenog muškarca, Petera Townsenda, koji je bio 16 godina stariji od nje. Townsend ju je zaprosio, ali je Engleska crkva u to vrijeme odbila priznati potencijalni brak. Članovi vlade također nisu bili zadovoljni prijedlogom, zbog čega je Margaret morala birati između ljubavi i kraljevskog života. Na kraju je odbila Townsenda 1955. i udala se za Antonyja Armstrong-Jonesa pet godina kasnije. Punila je naslovnice britanskih tabloida i redovno unosila nemir u kraljevsku palaču zbog svog stila života.

LJUBAVNI TROKUT

Princ od Walesa oženio je Dianu 1981., no stvari su se za kraljevski par brzo preokrenule. Charles započinje vezu s bivšom djevojkom Camillom, a britanski tabloidi u stopu prate svaki pokret Lady D. 1992. Charles i Diana službeno su objavili da se rastaju. Tri godine kasnije, princeza od Walesa je slavno izjavila za BBC da ih je "bilo troje u ovom braku, pa je bila mala gužva." Njezin razvod od Charlesa okončan je u kolovozu 1996., godinu dana prije nego što je tragično poginula u prometnoj nesreći u Parizu. 

PEDOFILSKA AFERA PRINCA ANDREWA 

Vojvoda od Yorka našao se u središtu kontroverzi u studenom 2019. zbog povezanosti s pokojnim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom. Dok je skandal nastavio podizati prašinu, Andrew je objavio da se povlači sa svojih kraljevskih dužnosti. Andrew je u to vrijeme demantirao tvrdnje Virginije Roberts da je bila prisiljena na seks s njim tri puta između 1999. i 2002., tvrdeći da se 'to jednostavno nikada nije dogodilo.'

ODBJEGLI PAR

Manje od dvije godine nakon njihovog kraljevskog vjenčanja u svibnju 2018., Sussexovi su objavili da nakon "višemjesečnog razmišljanja i internih rasprava" planiraju odstupiti sa svojih kraljevskih dužnosti.

"Sada planiramo balansirati svoje vrijeme između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, nastavljajući poštovati svoju dužnost prema kraljici, Commonwealthu i našim pokroviteljstvima", istaknuli su tada putem Instagrama.

Dva mjeseca kasnije skrasili su se u Kaliforniji sa sinom Archiejem. Taj je potez potaknuo veliki razgovor o životu unutar zidina palače, ali izvor je u siječnju 2020. otkrio da je par dao 'izjavu bez službenog blagoslova kraljice.' U veljači 2021. potvrđeno je da par više neće biti zaposleni članovi britanske kraljevske obitelji.

Posjeti joomboos.24sata.hr