Pita od jabuka: Idealna za ljeto!
Ova pita od jabuka odmah nas vraća u djetinjstvo – u mirisnu kuhinju naših mama i baka. Riječ je o pravom domaćem kolaču s prhkim tijestom i sočnim, aromatičnim nadjevom od jabuka. Isprobate li je, vjerujemo da će se brzo naći među vašim omiljenim slasticama
SASTOJCI
- glatko brašno 300 g
- maslac 150 g
- šećer 100 g
- kiselo vrhnje 2 žlica
- jaje 1 kom
- prašak za pecivo 1 žličica
NADJEV SASTOJCI
jabuka 1 kg
sok od limuna 0,50 kom
smeđi šećer 3 žlica
cimet 1 žličica
bademi 100 g
POSTUPAK
- Brašno prosij na radnoj podlozi, dodaj mu prašak za pecivo i šećer pa napravi udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodaj maslac, jaje i kiselo vrhnje, piše miss7.
- Zamijesi tijesto, po potrebi dodaj malo brašna. Tijesto oblikuj u kuglu, prekrij prozirnom folijom pa spremi u hladnjak. Neka se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
- Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa naribaj na krupnije komade. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu. Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer, cimet i grubo nasjeckane bademe.
- Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namasti i pobrašni. Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadi ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
- Prepolovi ga na pola pa prvu polovicu razvaljaj na veličinu kalupa. Tijesto stavi u kalup pa ga ravnomjerno probodi vilicom. Na tijesto stavi nadjev, lagano ga utisni kako se ne bi kasnije razdvajalo.
- Razvaljaj drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavi ga na nadjev i ravnomjerno probodi vilicom. Kolač peci 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.