Prvi 2696 pregleda 30. kolovoza 2025.

Pita od jabuka: Idealna za ljeto!

Nina Mrvica/Screenshot

Ova pita od jabuka odmah nas vraća u djetinjstvo – u mirisnu kuhinju naših mama i baka. Riječ je o pravom domaćem kolaču s prhkim tijestom i sočnim, aromatičnim nadjevom od jabuka. Isprobate li je, vjerujemo da će se brzo naći među vašim omiljenim slasticama

SASTOJCI

  • glatko brašno 300 g
  • maslac 150 g
  • šećer 100 g
  • kiselo vrhnje 2 žlica
  • jaje 1 kom
  • prašak za pecivo 1 žličica

NADJEV SASTOJCI

jabuka 1 kg

sok od limuna 0,50 kom

smeđi šećer 3 žlica

cimet 1 žličica

bademi 100 g

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK

  1. Brašno prosij na radnoj podlozi, dodaj mu prašak za pecivo i šećer pa napravi udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodaj maslac, jaje i kiselo vrhnje, piše miss7
  2. Zamijesi tijesto, po potrebi dodaj malo brašna. Tijesto oblikuj u kuglu, prekrij prozirnom folijom pa spremi u hladnjak. Neka se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
  3. Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa naribaj na krupnije komade. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu. Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer, cimet i grubo nasjeckane bademe.
  4. Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namasti i pobrašni. Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadi ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
  5. Prepolovi ga na pola pa prvu polovicu razvaljaj na veličinu kalupa. Tijesto stavi u kalup pa ga ravnomjerno probodi vilicom. Na tijesto stavi nadjev, lagano ga utisni kako se ne bi kasnije razdvajalo.
  6. Razvaljaj drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavi ga na nadjev i ravnomjerno probodi vilicom. Kolač peci 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
  7. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.


 

Tvoja reakcija?