Placke - tradicionalne palačinke naših baka
Placke su tradicionalno poljsko jelo koje je svoje mjesto našlo u kuhinjama naših baka.
Placke su slasne palačinke od krumpira prelivene svinjskom masti i umočene u šećer. U slast!
Sastojci:
- 1 kg starog krumpira
- 500 grama glatkog brašna
- 3 žlice svinjske masti
- 1 cijelo jaje
- kristal šećer
Postupak:
- Ogulite krumpire i skuhajte ih u kipućoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, kuhajte ga 25-30 minuta ili duže ako je to potrebno i teže se probadaju vilicom.
- Krumpire nakon kuhanja dobro ohladite i pustite da se malo osuše. Krumpire možete zdrobiti drobilicom ili ih naribati na ribež za sir.
- Krumpiru dodajte prstohvat soli, jednu žlicu svinjske masti i cijelo jaje.
- Postepenim dodavanjem brašna zamijesite glatko tijesto. Ovisno o količini vode u krumpirima, trebat ćete koristiti veću ili manju količinu brašna. Ako su krumpiri upili puno vode, moguće je da ćete trebati i gotovo duplu količinu brašna.
- Pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto na debljinu od 1 centimetra. Izrežite željene oblike iz tijesta.
- Placke pecite na suhoj tavi s obje strane. Par minuta će biti dovoljno, a moći ćete i vidjeti kada je tijesto gotovo po tome je li dobilo koru i tragove pečenja.
- Na kraju premažite placke dok su još vruće sa svinjskom masti i pospite ih šećerom.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.
Pogledaj video 'Zdravi recept s Krolom'!
Gledaj hit filmove, serije i emisije 24 sata prije svih, pretplati se na VOYO!