Po receptu slavnog britanskog kuhara: Varivo s piletinom
Sastojci:
- 4 ploške dimljene slanine
- 4 češnja češnjaka
- žlica sjemenki komorača
- svežanj timijana
- 200 ml crnog vina
- 800 g pelata
- 800 g bijelog graha
- 4 pileća batka sa zabatkom
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 °C. Slaninu nasjeckajte na komadiće od 2 cm. Oljuštite i tanko narežite češnjak.
Na srednje jak plamen stavite lim za pečenje veličine 25 cm x 35 cm, ulijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte slaninu, češnjak, sjemenke koromača i listiće timijana. Miješajte dok sastojci ne požute, podlijte ih crnim vinom pa dodajte rajčice koje ćete malo izgnječiti čistim rukama.
Ocijedite i dodajte grah, prstohvat morske soli i crnog papra, dobro promiješajte pa pričekajte da zakuha. Pileće batake posolite i popaprite, dodajte ih u varivo s kožom prema gore.
Sve potom pecite 1 sat ili dok se meso ne počne lako odvajati od kosti, a varivo bude gusto i ukusno. Otprilike na pola vremena pečenja sve malo promiješajte, a piletinu prelijte umakom iz lima.
Jelo će biti savršeno posluženo ravno iz pećnice, a možete dodati i kakvu svježu zelenu lisnatu salatu i povrće kuhano na pari, kao i malo kruha kojim možete pokupiti umak.
Još ovakvih recepata pronađite na portalu MissGastro!