Pripreme za Uskrs: Uz ovaj recept pinca sigurno uspijeva
Pinca, pogača, sirnica - kako god je voljeli zvati, manje je bitno. No, većina itekako uživa u ovoj slatkoj, uskršnjoj poslastici! Evo super recepta uz koji će vam ove godine sigurno uspjeti!
Sastojci (za dvije manje pogače):
- 300 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ribana korica dvije manje naranče
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 30 ml mlijeka
- 30 ml soka od naranče
- 1 jušna žlica ruma
- 1 žličica meda
- 30 g maslaca
- 30 g svinjske masti
- 1 razmućeno jaje za premazivanje
Sastojci za posipanje:
- 40 g šećera
- 1 žličica ruma
Priprema:
- Svi sastojci neka budu sobne temperature, potrebno ih je na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
- Brašno staviti u duboku zdjelu za miješanje. Dodati kvasac, šećere i ribanu koricu naranče te promiješati.
- Dodati jaje, žumanjke, mlijeko, sok naranče, alkohol za pečenje kolača, med i sol. Miješati mikserom s nastavkom za tijesta 5 do 7 minuta.
- Odmoriti tijesto desetak minuta. Postepeno dodavati maslac i mast. Mijesiti mikserom sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
- Pokriti i ostaviti dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
- Pripremiti šećer za posipanje. U zdjelici pomiješati šećer i alkohol.
- U tankom sloju rasporediti mješavinu na papir za pečenje, pokriti drugim papirom za pečenje i utisnuti valjkom. Maknuti gornji papir, držati na suhom i toplom mjestu dok ne otvrdne. Izlomiti blok na manje komade.
- Tijesto istresti na radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Svaku polovicu premijesiti i oblikovati u kuglu. Staviti kugle na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti pokriveno na toplom kako bi pince povećale volumen za dvije trećine.
- Premazati pince jajem, zarezati škarama i posuti pripremljenim šećerom. Staviti pince u prethodno zagrijanu pećnicu na 165 ºC otprilike 22 do 25 minuta.
- Ukoliko naglo krenu dobivati boju pokriti ih papirom za pečenje. Prije rezanja ohladiti pince na rešetki.
Dobar tek! A za još slasnih recepata posjetite portal Miss Gastro!