Prvi 4863 pregleda 23. ožujka 2024.

Pripreme za Uskrs: Uz ovaj recept pinca sigurno uspijeva

youtube/canva

Pinca, pogača, sirnica - kako god je voljeli zvati, manje je bitno. No, većina itekako uživa u ovoj slatkoj, uskršnjoj poslastici! Evo super recepta uz koji će vam ove godine sigurno uspjeti!

Sastojci (za dvije manje pogače):

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica dvije manje naranče
  • prstohvat soli
  • 1 jaje 
  • 2 žumanjka
  • 30 ml mlijeka
  • 30 ml soka od naranče
  • 1 jušna žlica ruma
  • 1 žličica meda
  • 30 g maslaca
  • 30 g svinjske masti
  • 1 razmućeno jaje za premazivanje

Sastojci za posipanje:

  • 40 g šećera
  • 1 žličica ruma

Priprema:

  1. Svi sastojci neka budu sobne temperature, potrebno ih je na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
  2. Brašno staviti u duboku zdjelu za miješanje. Dodati kvasac, šećere i ribanu koricu naranče te promiješati.
  3. Dodati jaje, žumanjke, mlijeko, sok naranče, alkohol za pečenje kolača, med i sol. Miješati mikserom s nastavkom za tijesta 5 do 7 minuta.
  4. Odmoriti tijesto desetak minuta. Postepeno dodavati maslac i mast. Mijesiti mikserom sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
  5. Pokriti i ostaviti dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
  6. Pripremiti šećer za posipanje. U zdjelici pomiješati šećer i alkohol.
  7. U tankom sloju rasporediti mješavinu na papir za pečenje, pokriti drugim papirom za pečenje i utisnuti valjkom. Maknuti gornji papir, držati na suhom i toplom mjestu dok ne otvrdne. Izlomiti blok na manje komade.
  8. Tijesto istresti na radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Svaku polovicu premijesiti i oblikovati u kuglu. Staviti kugle na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti pokriveno na toplom kako bi pince povećale volumen za dvije trećine.
  9. Premazati pince jajem, zarezati škarama i posuti pripremljenim šećerom. Staviti pince u prethodno zagrijanu pećnicu na 165 ºC otprilike 22 do 25 minuta.
  10. Ukoliko naglo krenu dobivati boju pokriti ih papirom za pečenje. Prije rezanja ohladiti pince na rešetki. 

Dobar tek! A za još slasnih recepata posjetite portal Miss Gastro!

Tvoja reakcija?