Rat u Ukrajini: Koje su najnovije informacije?

Zaporizhzhya NPP/24sata
Protekle noći Ukrajina nije trpjela toliko snažna granatiranja kao do sada, ali veliki strah izazvao je požar u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje
Vidi originalni članak

PRATITE UŽIVO:

8:35 Rusi iscrpili snage za napad na Kijev

Generalni stožer ukrajinske vojske u priopćenju u petak ujutro tvrdi da je Rusija iscrpila većinu operativnih rezervi u pokušaju da zauzme Kijev i dobiva pojačanja iz drugih divizija, javlja 24sata.

Rusi su okružili Mariupolj na obali Azovskog mora, stanovnici su pod konstantnom paljbom, a dio ruskih vojnika povukao se iz baze u Crnom moru kako bi se pripremio za iskrcavanje na Zatoku na krajnjem jugozapadu zemlje.

7:30 Ruska vojska zauzela nuklearku

Nuklearna elektrana u kojoj je u ranojutarnjim satima u petak izbio požar, koji je srećom ugašen i nakon kojeg nije došlo do povećane razine radijacije, pod kontrolom je ruske vojske, javlja kanal Nexta pozivajući se na izjave područne vojne uprave.

7:20 Hitan poziv zbog požara u nuklearki

Ukrajinski ministar energije German Galuščenko imao je hitan telefonski poziv s američkom tajnicom za energiju, Jennifer Granholm oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, javlja CNN pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra.

Požar je izbio u ranojutarnjim satima u petak, a ugasili su ga bez žrtava, tvrde ukrajinske hitne službe.

"Ruske vojne operacije u blizini elektrane su nepromišljene i moraju prestati. Aktivirali smo protokol za nuklearne incidente i pratimo događaje s ministarstvom obrane, Nuklearnim regulatornim odborom i Bijelom kućom. Nismo vidjeli povišenja očitanja zračenja u blizini objekta. Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i sigurno se gase", napisala je Granholm na Twitteru.

6:07 Događaji kroz noć

Protekle noću Ukrajinski gradovi nisu trpjeli tolika bombardiranja i napade kao prijašnjih dana, ali strah u kosti Ukrajincima utjerala je vijest da gori najveća nuklearna elektrana Zaporožje. 

Požar je buknuo nakon ruskog granatiranja, objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski. 

Prve informacije koje su dolazile s terena govorile su da ruski vojnici nisu dopuštali pristup ukrajinskim vatrogascima. Na kraju su očito popustili te je požar ugašen. Radijacija je u normalnim razinama i nema žrtava.

Zelenski je večeras razgovarao i s velikim brojem vođa zapadnih država. Britanski premijer Boris Johnson najavio je kako će zbog ovoga sazvati hitnu sjednicu UN-a.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.
 

Rat u Ukrajini - donirajte da bi pomogli.

Posjeti joomboos.24sata.hr