Recept za vaš novi omiljeni namaz - domaću Nutellu!
Rijetki su oni koji se ne vole zasladiti kremastim namazom od lješnjaka - Nutellom. No jeste li znali da teglica od 400 grama kupovne Nutelle sadrži više od 227 grama šećera? Nadamo se da vam je ovo dovoljan motiv da sami napravite Nutellu i zasladite se zdravijom varijantom. Donosimo vam recept za namaz koji ćete poželjeti uvijek imati u hladnjaku.
Sastojci:
- 300 grama pečenih i oguljenih lješnjaka
- 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 4 žlice javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog sladila
- 4 žlice nezaslađenog kakaa (raw)
- 1/2 šalice zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka + još 2 žlice ako želite malo rjeđi namaz
- prstohvat soli
Priprema:
- Upalite pećnicu na 150°C.
- Veliki plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, dodajte lješnjake i pecite 15 minuta.
- Vruće lješnjake stavite u krpu i protrljajte da im otpadne ljuska. Ljusku je bitno skinuti jer daje gorak okus pa je dobro da otpadne sa što više lješnjaka.
- Još tople lješnjake stavite odmah u blender ili sjeckalicu jer topli lješnjaci puno brže (i lakše) otpuštaju masnoću pa ćete brže napraviti maslac. Lješnjaci će se prvo samljeti i početi lagano otpuštati masnoću. Vrlo brzo će se nakupljati na stranama sjeckalice pa slobodno zaustavite blender/sjeckalicu i postružite sa svih strana. Ponovno uključite blender/sjeckalicu i tako 2-3 puta dok ne dobijete glatki maslac. Već nakon maksimalno 3 minute ćete imati ukusan maslac od lješnjaka.
- Rastopite kokosovo ulje i pomiješate sa sirupom, kakaom, soli i mlijekom.
- Tako pripremljenu smjesu dodajte u maslac i još kratko promiješajte u blenderu/sjeckalici.
- Spremite u staklenku i pustite da se potpuno ohladi.
- Ukoliko želite rjeđu Nutellu, dodajte još 2 žlice mlijeka pa promiješajte i onda spremite u staklenku.
- Čuvajte u hladnjaku dok se ne pojede.
Originalni recept pronađite na Priče jedne kuhače.