Prvi 968 pregleda 20. travnja 2023.

Recept za vaš novi omiljeni namaz - domaću Nutellu!

Canva

Rijetki su oni koji se ne vole zasladiti kremastim namazom od lješnjaka - Nutellom. No jeste li znali da teglica od 400 grama kupovne Nutelle sadrži više od 227 grama šećera? Nadamo se da vam je ovo dovoljan motiv da sami napravite Nutellu i zasladite se zdravijom varijantom. Donosimo vam recept za namaz koji ćete poželjeti uvijek imati u hladnjaku.

Sastojci:

  • 300 grama pečenih i oguljenih lješnjaka
  • 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
  • 4 žlice javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog sladila
  • 4 žlice nezaslađenog kakaa (raw)
  • 1/2 šalice zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka + još 2 žlice ako želite malo rjeđi namaz
  • prstohvat soli

 | Autor:

Priprema:

  1. Upalite pećnicu na 150°C.
  2. Veliki plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, dodajte lješnjake i pecite 15 minuta.
  3. Vruće lješnjake stavite u krpu i protrljajte da im otpadne ljuska. Ljusku je bitno skinuti jer daje gorak okus pa je dobro da otpadne sa što više lješnjaka.
  4. Još tople lješnjake stavite odmah u blender ili sjeckalicu jer topli lješnjaci puno brže (i lakše) otpuštaju masnoću pa ćete brže napraviti maslac. Lješnjaci će se prvo samljeti i početi lagano otpuštati masnoću. Vrlo brzo će se nakupljati na stranama sjeckalice pa slobodno zaustavite blender/sjeckalicu i postružite sa svih strana. Ponovno uključite blender/sjeckalicu i tako 2-3 puta dok ne dobijete glatki maslac. Već nakon maksimalno 3 minute ćete imati ukusan maslac od lješnjaka.
  5. Rastopite kokosovo ulje i pomiješate sa sirupom, kakaom, soli i mlijekom.
  6. Tako pripremljenu smjesu dodajte u maslac i još kratko promiješajte u blenderu/sjeckalici.
  7. Spremite u staklenku i pustite da se potpuno ohladi.
  8. Ukoliko želite rjeđu Nutellu, dodajte još 2 žlice mlijeka pa promiješajte i onda spremite u staklenku.
  9. Čuvajte u hladnjaku dok se ne pojede.

Originalni recept pronađite na Priče jedne kuhače.

Tvoja reakcija?