Sezona je smokava: Napravite ukusan džem

Canva
Evo kako napraviti domaći džem od smokava
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 900 g smokava
  • 1 limun
  • 400 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U velikoj posudi ili loncu od inoxa pomiješaj nasjeckane smokve, sok jednog limuna, šećer i sol. Dobro promiješaj.

Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok se šećer ne rastopi i smokve ne omekšaju. Drvenom kuhačom lagano gnječi smokve kako bi se brže raskuhale.

Smanji vatru na laganu do srednju i kuhaj, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i ne prekriva stražnju stranu žlice, otprilike 40-50 minuta.

Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije. Prebaci džem u sterilizirane staklenke, pusti da se potpuno ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku.

Još ovakvih recepata pronađi na portalu MissGastro

 

Posjeti joomboos.24sata.hr