Slastan spoj: Ljetna salata s kozicama i avokadom
Sastojci:
- 450 g kozica
- 1 limeta
- 1 stabljika celera
- 1 ljutika
- 2 žlice korijander listića
- 1 avokado
- 1/4 majoneze
- prstohvat soli
- zelena salata
Priprema:
U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu ledom i hladnom vodom za ledenu kupku. Obloži pleh dvostrukim slojem papirnatih ručnika.
Ubaci 450 g sirovih kozica u kipuću vodu. Kuhaj dok kozice ne postanu ružičaste i potpuno kuhane, oko 2 minute za svježe i 3,5 minute za smrznute. Ocijedi. Prebaci kozice u ledenu kupku. Kada se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kockice leda.
Prebaci kozice na papirnate ručnike i složi ih u jednom sloju da se osuše. Iscijedi 1 srednju limetu dok ne dobiješ 2 žlice soka. Sitno nasjeckaj 1 srednju stabljiku celera (oko 1/2 šalice) i 1 malu ljutiku (oko 1/4 šalice).
Skini listove s grančica svježeg korijandra i sitno ih nasjeckaj (2 žlice). Prepolovi i izvadi košticu iz 1 zrelog srednjeg avokada. Nareži jednu polovicu avokada na kockice veličine 1 cm.
Izvadi meso preostale polovice avokada u srednju zdjelu. Dodaj 1/4 šalice majoneze i vilicom zgnječi avokado, a zatim miješaj dok ne postane glatko. Dodaj sok od limete i 1/4 žličice soli i miješaj dok se ne sjedini.
Dodaj celer, ljutiku i korijandar te dobro promiješaj. Dodaj kozice i preostale komade avokada u zdjelu, zatim miješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži, pazeći da komadići avokada ostanu cijeli.
Probaj i začini solju po potrebi. Posluži na tostiranom kruhu ili na zelenoj salati.
Originalni recept potražite na portalu MissGastro!