Prvi 200 pregleda 07. kolovoza 2024.

Slastan spoj: Ljetna salata s kozicama i avokadom

Ova osvježavajuća salata je idealna za ljetne dane

Sastojci:

  • 450 g kozica
  • 1 limeta
  • 1 stabljika celera
  • 1 ljutika
  • 2 žlice korijander listića
  • 1 avokado
  • 1/4 majoneze
  • prstohvat soli
  • zelena salata

Priprema:

U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu ledom i hladnom vodom za ledenu kupku. Obloži pleh dvostrukim slojem papirnatih ručnika.

Ubaci 450 g sirovih kozica u kipuću vodu. Kuhaj dok kozice ne postanu ružičaste i potpuno kuhane, oko 2 minute za svježe i 3,5 minute za smrznute. Ocijedi. Prebaci kozice u ledenu kupku. Kada se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kockice leda.

Prebaci kozice na papirnate ručnike i složi ih u jednom sloju da se osuše. Iscijedi 1 srednju limetu dok ne dobiješ 2 žlice soka. Sitno nasjeckaj 1 srednju stabljiku celera (oko 1/2 šalice) i 1 malu ljutiku (oko 1/4 šalice).

Skini listove s grančica svježeg korijandra i sitno ih nasjeckaj (2 žlice). Prepolovi i izvadi košticu iz 1 zrelog srednjeg avokada. Nareži jednu polovicu avokada na kockice veličine 1 cm. 

Izvadi meso preostale polovice avokada u srednju zdjelu. Dodaj 1/4 šalice majoneze i vilicom zgnječi avokado, a zatim miješaj dok ne postane glatko. Dodaj sok od limete i 1/4 žličice soli i miješaj dok se ne sjedini.

Dodaj celer, ljutiku i korijandar te dobro promiješaj. Dodaj kozice i preostale komade avokada u zdjelu, zatim miješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži, pazeći da komadići avokada ostanu cijeli.

Probaj i začini solju po potrebi. Posluži na tostiranom kruhu ili na zelenoj salati.

Originalni recept potražite na portalu MissGastro

 

Tvoja reakcija?