Prvi 205 pregleda 07. kolovoza 2024.

Slastan spoj: Ljetna salata s kozicama i avokadom

Ova osvježavajuća salata je idealna za ljetne dane

Sastojci:

  • 450 g kozica
  • 1 limeta
  • 1 stabljika celera
  • 1 ljutika
  • 2 žlice korijander listića
  • 1 avokado
  • 1/4 majoneze
  • prstohvat soli
  • zelena salata

Priprema:

U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu ledom i hladnom vodom za ledenu kupku. Obloži pleh dvostrukim slojem papirnatih ručnika.

Ubaci 450 g sirovih kozica u kipuću vodu. Kuhaj dok kozice ne postanu ružičaste i potpuno kuhane, oko 2 minute za svježe i 3,5 minute za smrznute. Ocijedi. Prebaci kozice u ledenu kupku. Kada se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kockice leda.

Prebaci kozice na papirnate ručnike i složi ih u jednom sloju da se osuše. Iscijedi 1 srednju limetu dok ne dobiješ 2 žlice soka. Sitno nasjeckaj 1 srednju stabljiku celera (oko 1/2 šalice) i 1 malu ljutiku (oko 1/4 šalice).

Skini listove s grančica svježeg korijandra i sitno ih nasjeckaj (2 žlice). Prepolovi i izvadi košticu iz 1 zrelog srednjeg avokada. Nareži jednu polovicu avokada na kockice veličine 1 cm. 

Izvadi meso preostale polovice avokada u srednju zdjelu. Dodaj 1/4 šalice majoneze i vilicom zgnječi avokado, a zatim miješaj dok ne postane glatko. Dodaj sok od limete i 1/4 žličice soli i miješaj dok se ne sjedini.

Dodaj celer, ljutiku i korijandar te dobro promiješaj. Dodaj kozice i preostale komade avokada u zdjelu, zatim miješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži, pazeći da komadići avokada ostanu cijeli.

Probaj i začini solju po potrebi. Posluži na tostiranom kruhu ili na zelenoj salati.

Originalni recept potražite na portalu MissGastro

 

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°