Slatka utjeha na žlicu: Kremasti čokoladni puding
Čokoladni puding je klasik koji spaja nostalgiju i eleganciju – jednako dobro pristaje uz miris bakine kuhinje, kao i na svečanoj večeri, a uvijek ostaje neodoljivo kremast i ukusan
SASTOJCI
- tamna čokolada 115 g
- kakao prah 3 žlica
- gustin (kukuruzni škrob) 3 žlica
- sol 0,25 žličica
- vrhnje za šlag 1 šalica
- žumanjak 3 kom
- mlijeko 2,50 šalica
- šećer 0,50 šalica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
POSTUPAK
- Oštrim nožem nareži čokoladu na sitne listiće, stavi sa strane, piše miss7.
- U većoj posudi otpornom na toplinu pomiješaj kakao, gustin i sol. Postupno umiješaj vrhnje, malo po malo, dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Umiješaj žumanjke u smjesu s vrhnjem i gustinom.
- U loncu od 3 l pomiješaj mlijeko i šećer. Zagrijavaj na srednjoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi.
- Dovedi mlijeko do laganog vrenja, sve dok se ne pojave mjehurići uz rub lonca.
- Većinu vrućeg mlijeka polako ulij u zdjelu sa smjesom od jaja i dobro izmiješaj pa sve zajedno vrati u lonac.
- Na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne proključa, uz često miješanje. Smjesa će se zgusnuti i podsjećati na kipuću lavu.
- Neprestano i energično miješaj pjenjačom, pazeći na sve rubove lonca.
- Makni s vatre, umiješaj vaniliju i ostavi nasjeckanu čokoladu da se rastopi 1–2 minute. Zatim snažno izmiješaj da se sve spoji.
- Ulij u posudu, prekrij površinu prozirnom folijom ili papirom za pečenje da se ne stvori kožica. Ohladi u hladnjaku.