Prvi 1106 pregleda 22. kolovoza 2025.

Slatka utjeha na žlicu: Kremasti čokoladni puding

Youtube/canva

Čokoladni puding je klasik koji spaja nostalgiju i eleganciju – jednako dobro pristaje uz miris bakine kuhinje, kao i na svečanoj večeri, a uvijek ostaje neodoljivo kremast i ukusan

SASTOJCI

  • tamna čokolada 115 g
  • kakao prah 3 žlica
  • gustin (kukuruzni škrob) 3 žlica
  • sol 0,25 žličica
  • vrhnje za šlag 1 šalica
  • žumanjak 3 kom
  • mlijeko 2,50 šalica
  • šećer 0,50 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK

  1. Oštrim nožem nareži čokoladu na sitne listiće, stavi sa strane, piše miss7.
  2. U većoj posudi otpornom na toplinu pomiješaj kakao, gustin i sol. Postupno umiješaj vrhnje, malo po malo, dok ne dobiješ glatku smjesu.
  3. Umiješaj žumanjke u smjesu s vrhnjem i gustinom.
  4. U loncu od 3 l pomiješaj mlijeko i šećer. Zagrijavaj na srednjoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi.
  5. Dovedi mlijeko do laganog vrenja, sve dok se ne pojave mjehurići uz rub lonca.
  6. Većinu vrućeg mlijeka polako ulij u zdjelu sa smjesom od jaja i dobro izmiješaj pa sve zajedno vrati u lonac.
  7. Na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne proključa, uz često miješanje. Smjesa će se zgusnuti i podsjećati na kipuću lavu.
  8. Neprestano i energično miješaj pjenjačom, pazeći na sve rubove lonca.
  9. Makni s vatre, umiješaj vaniliju i ostavi nasjeckanu čokoladu da se rastopi 1–2 minute. Zatim snažno izmiješaj da se sve spoji.
  10. Ulij u posudu, prekrij površinu prozirnom folijom ili papirom za pečenje da se ne stvori kožica. Ohladi u hladnjaku.

Tvoja reakcija?