Slavni recept Jamieja Olivera: Slasna rolada s jagodama
Sastojci:
- 400 g jagoda
- 6 jaja
- 200 g + 1 žlica smeđeg šećera
- limun
- žličica ekstrakta od vanilije
- 150 g oštrog brašna
- 150 g džema od jagoda
- 3 žlice sirupa od bazge
- 1 mahuna vanilije
- 600 ml slatkog vrhnja
- šećer u prahu
- pola svežnja metvice
- 7 g liofiliziranih jagoda
Priprema:
Šest jagoda nareži na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrij papirom za pečenje te po njemu poslaži tanke kriške jagoda. Stavi lim s jagodama u hladnu pećnicu i pusti da se u njoj ugrije na 180 stupnjeva. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, izvadi lim s jagodama.
Cijela jaja miksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje 5 minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribaj koricu limuna, a potom oprezno umiješaj brašno.
Biskvit prelij preko jagoda. Peci 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Drugi papir za pečenje pospi žlicom smeđeg šećera pa pečeni biskvit premjesti na taj papir tako da su jagode prema dolje (odnosno prema van) i zarolaj ga.
Sitno nareži preostale jagode, stavi ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješaj i pusti da se macerira.
Slatko vrhnje istuci u šlag zajedno sa sastruganim sjemenkama vanilije i žlicom šećera u prahu. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitni u fini prah.
Odrolaj biskvit te na njega namaži mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga. Zarolaj biskvit pa roladu ukrasi ostatkom šlaga i jagoda te listićima mente. Pospi prahom od jagoda.
Još ovakvih recepata možete pronaći na portalu MissGastro!