Prvi 3168 pregleda 14. srpnja 2024.

Slavni recept Jamieja Olivera: Slasna rolada s jagodama

canva

Ovaj desert, Jamie je prvo posvetio princu Archieju, sinčiću vojvotkinje Meghan i princa Harryja. Pet godina poslije, posvetio ga je Wimbledonu, popularnom grand slam turniru koji se trenutačno održava u Londonu

Sastojci:

  • 400 g jagoda
  • 6 jaja
  • 200 g + 1 žlica smeđeg šećera
  • limun
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g džema od jagoda
  • 3 žlice sirupa od bazge
  • 1 mahuna vanilije
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • šećer u prahu
  • pola svežnja metvice
  • 7 g liofiliziranih jagoda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Priprema:

Šest jagoda nareži na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrij papirom za pečenje te po njemu poslaži tanke kriške jagoda. Stavi lim s jagodama u hladnu pećnicu i pusti da se u njoj ugrije na 180 stupnjeva. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, izvadi lim s jagodama. 

Cijela jaja miksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje 5 minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribaj koricu limuna, a potom oprezno umiješaj brašno.

Biskvit prelij preko jagoda. Peci 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. 

Drugi papir za pečenje pospi žlicom smeđeg šećera pa pečeni biskvit premjesti na taj papir tako da su jagode prema dolje (odnosno prema van) i zarolaj ga. 

Sitno nareži preostale jagode, stavi ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješaj i pusti da se macerira. 

Slatko vrhnje istuci u šlag zajedno sa sastruganim sjemenkama vanilije i žlicom šećera u prahu. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitni u fini prah. 

Odrolaj biskvit te na njega namaži mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga. Zarolaj biskvit pa roladu ukrasi ostatkom šlaga i jagoda te listićima mente. Pospi prahom od jagoda.

Još ovakvih recepata možete pronaći na portalu MissGastro!

 

Tvoja reakcija?