Snažan potres magnitude 5,3 zatresao je Zagreb

emica elvedji/pixsell
Snažan potres zatresao je Zagreb. Građani su izašli na ulice, a teško je ozlijeđeno jedno dijete. Zidovi zgrada su popucali, padala je fasada. U potresu je oštećena i Zagrebačka katedrala.
Vidi originalni članak

U ranim jutarnjim satima Zagreb je zatresao snažan potres od magnitude 5,3. Uslijedilo je još nekoliko manjih potresa, među kojima je najveći iznosio magnitude 5, javlja 24sata.

Urušile se zgrade

Zbog potresa pucali su zidovi zgrada, padala je žbuka, oštećene su fasade i automobili, a dio Zagreba nema struje. Oštećena je i Zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Žrtva potresa

U potresu je ozlijeđeno dijete koje je hitno prevezeno u bolnicu. Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj rekao je kako je djevojčica od 15 godina kritično te da ima tešku cerebralnu ozljedu, piše 24sata.

Oštećene i bolnice

Strašne slike i videa dolaze iz zagrebačkih bolnica. Pacijenti i osoblje su izašli na ulice da bi se zaštitili od potresa. Teško oštećene su KBC Rebro i bolnica u Petrovoj. 

Kako piše 24sata, Seizmolozi s PMF-a rekli su za HTV da je velika vjerojatnost da je ovo bio najjači udar, ali da se to nikad ne može znati i da ćemo idućih mjesec dana osjetiti potrese, a možda čak i jače. Dodaju i da ovaj potres nije bio jak kao onaj 1880. godine

Your browser doesn’t support HTML5 video

Držite razmak

Krizi uzrokovanoj pandemijom korona virusa nije pridonio potres. Građani su zbog potresa pobjegli iz stanova, na otvoreno. MUP upozorava:

"Molimo građane koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izašli na ulice da zadrže potreban razmak radi suzbijanja širenja virusa. Ukoliko nosite zaštitne maske koristite ih!" 

Okupio se državni vrh

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sastao se cijeli državni vrh. Predsjednika republike su ujutro evakuirali iz njegovog stana, a uz njega na sastanku, među ostalima, nazoče i premijer Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković te Milan Bandić i ministar obrane Damir Krstičević, piše 24sata.

 

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr