Prvi 1086 pregleda 22. ožujka 2020.

Snažan potres magnitude 5,3 zatresao je Zagreb

emica elvedji/pixsell

Snažan potres zatresao je Zagreb. Građani su izašli na ulice, a teško je ozlijeđeno jedno dijete. Zidovi zgrada su popucali, padala je fasada. U potresu je oštećena i Zagrebačka katedrala.

U ranim jutarnjim satima Zagreb je zatresao snažan potres od magnitude 5,3. Uslijedilo je još nekoliko manjih potresa, među kojima je najveći iznosio magnitude 5, javlja 24sata.

 | Autor: Čitatelj 24sata Čitatelj 24sata

Urušile se zgrade

Zbog potresa pucali su zidovi zgrada, padala je žbuka, oštećene su fasade i automobili, a dio Zagreba nema struje. Oštećena je i Zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov.

Žrtva potresa

U potresu je ozlijeđeno dijete koje je hitno prevezeno u bolnicu. Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj rekao je kako je djevojčica od 15 godina kritično te da ima tešku cerebralnu ozljedu, piše 24sata.

Oštećene i bolnice

Strašne slike i videa dolaze iz zagrebačkih bolnica. Pacijenti i osoblje su izašli na ulice da bi se zaštitili od potresa. Teško oštećene su KBC Rebro i bolnica u Petrovoj. 

 | Autor: Čitatelj 24sata Čitatelj 24sata  | Autor: Čitatelj 24sata Čitatelj 24sata

Kako piše 24sata, Seizmolozi s PMF-a rekli su za HTV da je velika vjerojatnost da je ovo bio najjači udar, ali da se to nikad ne može znati i da ćemo idućih mjesec dana osjetiti potrese, a možda čak i jače. Dodaju i da ovaj potres nije bio jak kao onaj 1880. godine

Držite razmak

Krizi uzrokovanoj pandemijom korona virusa nije pridonio potres. Građani su zbog potresa pobjegli iz stanova, na otvoreno. MUP upozorava:

"Molimo građane koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izašli na ulice da zadrže potreban razmak radi suzbijanja širenja virusa. Ukoliko nosite zaštitne maske koristite ih!" 

Okupio se državni vrh

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sastao se cijeli državni vrh. Predsjednika republike su ujutro evakuirali iz njegovog stana, a uz njega na sastanku, među ostalima, nazoče i premijer Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković te Milan Bandić i ministar obrane Damir Krstičević, piše 24sata.

 

 

 

Tvoja reakcija?