Sočna i preukusna torta od limuna, kokosa i badema
Ova torta odličan je izbor za dane kada želite pojesti nešto slatko, a lagano. Uživajte!
SASTOJCI
- šlag
- krema od kokosa 1 šalica
- suncokretovo ulje
- bademovo brašno 200 g
- šećer 0,66 šalica
- limunova korica 2 kom
- jaje 3 kom
- bjelanjak 3 kom
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- ekstrakt badema 0,50 žličica
- sol 1 prstohvat
- kokos u listićima 2 žlica
POSTUPAK
- Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm premaži uljem, obloži papirom za pečenje i pospi bademovim brašnom.
- U maloj zdjeli pomiješaj šećer i naribanu koricu dvaju limuna. Trljaj prstima da pusti ulja. Odvoji 2 žlice te mješavine za kasnije.
- U velikoj zdjeli izmiješaj žumanjke s preostalim limunovim šećerom, piše miss7.
- Miješaj dok smjesa ne postane gusta i svijetla, otprilike jednu minutu. Umiješaj ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i sol.
- U zdjeli miksera s nastavkom za snijeg (ili s ručnim mikserom) miksaj 6 bjelanjaka srednjom brzinom dok ne postanu neprozirni, oko 1 minutu.
- Dodaj rezervirane 2 žlice limunova šećera i nastavi miksati dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 3-4 minute.
- Gumenom lopaticom umiješaj četvrtinu snijega u smjesu sa žumanjcima.
- Dodaj ostatak snijega i polovicu bademova brašna. Pažljivo preklapaj dok smjesa ne bude djelomično sjedinjena.
- Dodaj preostalo bademovo brašno i lagano umiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Ulij smjesu u pripremljeni kalup i lagano protresi da se izravna. Peci 30 do 35 minuta, dok površina ne bude zlatnosmeđa i elastična na dodir. Vrući kolač ohladi na rešetki 5 minuta, pa nožem prijeđi uz rub kalupa.
- Okreni kalup naopako na rešetku, ukloni stranice i dno kalupa, pa pažljivo skini papir za pečenje. Okreni kolač natrag na pravu stranu i potpuno ohladi.
- Prije posluživanja premaži kokosovim šlagom i pospi tostiranim kokosovim listićima. Nareži na 12 kriški i posluži odmah.