Prvi 36 pregleda 27. prosinca 2025.

Sočna i preukusna torta od limuna, kokosa i badema

canva

Ova torta odličan je izbor za dane kada želite pojesti nešto slatko, a lagano. Uživajte!

SASTOJCI

  • šlag
  • krema od kokosa 1 šalica
  • suncokretovo ulje
  • bademovo brašno 200 g
  • šećer 0,66 šalica
  • limunova korica 2 kom
  • jaje 3 kom
  • bjelanjak 3 kom
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • ekstrakt badema 0,50 žličica
  • sol 1 prstohvat
  • kokos u listićima 2 žlica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm premaži uljem, obloži papirom za pečenje i pospi bademovim brašnom.
  2. U maloj zdjeli pomiješaj šećer i naribanu koricu dvaju limuna. Trljaj prstima da pusti ulja. Odvoji 2 žlice te mješavine za kasnije.
  3. U velikoj zdjeli izmiješaj žumanjke s preostalim limunovim šećerom, piše miss7.
  4. Miješaj dok smjesa ne postane gusta i svijetla, otprilike jednu minutu. Umiješaj ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i sol.
  5. U zdjeli miksera s nastavkom za snijeg (ili s ručnim mikserom) miksaj 6 bjelanjaka srednjom brzinom dok ne postanu neprozirni, oko 1 minutu.
  6. Dodaj rezervirane 2 žlice limunova šećera i nastavi miksati dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 3-4 minute.
  7. Gumenom lopaticom umiješaj četvrtinu snijega u smjesu sa žumanjcima.
  8. Dodaj ostatak snijega i polovicu bademova brašna. Pažljivo preklapaj dok smjesa ne bude djelomično sjedinjena.
  9. Dodaj preostalo bademovo brašno i lagano umiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  10. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i lagano protresi da se izravna. Peci 30 do 35 minuta, dok površina ne bude zlatnosmeđa i elastična na dodir. Vrući kolač ohladi na rešetki 5 minuta, pa nožem prijeđi uz rub kalupa.
  11. Okreni kalup naopako na rešetku, ukloni stranice i dno kalupa, pa pažljivo skini papir za pečenje. Okreni kolač natrag na pravu stranu i potpuno ohladi.
  12. Prije posluživanja premaži kokosovim šlagom i pospi tostiranim kokosovim listićima. Nareži na 12 kriški i posluži odmah.

Tvoja reakcija?