Soparnik - delicija koja oduševljava na prvi griz
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- pola žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 130 ml tople vode
- 400 g blitve
- žlica sjeckanog peršina
- 1 manja glavica crvenog luka
- 15 ml maslinovog ulja
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 2 češnja češnjaka
Priprema:
Za tijesto zamijesi brašno, sol, ulje i vodu i podijeli na 2 dijela. Premaži svaki dio uljem i neka odleži oko sat vremena.
Za nadjev operi i osuši blitvu te je nareži na trakice (bijeli dio odstrani). Sitno nasjeckaj luk i peršin, prelij maslinovim uljem te popapri i posoli.
Uključi pećnicu na 220 stupnjeva. Razvaljaj u krug polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini što je moguće tanje. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha prekrivenog papirom za pečenje.
Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom razvaljanom polovicom tijesta pa zarolaj krajeve tijesta i čvrsto zatvori rubove. Probodi vilicom cijelu površinu gornjeg tijesta.
Zatim soparnik premaži maslinovim uljem, smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peci oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Kad je soparnik gotov, izvadi iz pećnice i premaži usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem. Izreži kriške u obliku romba i - uživaj!
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.