Prvi 3999 pregleda 14. kolovoza 2023.

Soparnik - delicija koja oduševljava na prvi griz

Canva

Ovo tradicionalno jelo sve više osvaja svojim zanimljivim okusom i izgledom, sve češće se nalazi u ponudama restorana, skoro pa nezaobilazna je delicija na gastro festivalima, a ako ga želite pripremiti kod kuće, slijedite ovaj recept

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 130 ml tople vode
  • 400 g blitve
  • žlica sjeckanog peršina
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 2 češnja češnjaka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sidi_odmori_

Priprema:

Za tijesto zamijesi brašno, sol, ulje i vodu i podijeli na 2 dijela. Premaži svaki dio uljem i neka odleži oko sat vremena.

Za nadjev operi i osuši blitvu te je nareži na trakice (bijeli dio odstrani). Sitno nasjeckaj luk i peršin, prelij maslinovim uljem te popapri i posoli.

Uključi pećnicu na 220 stupnjeva. Razvaljaj u krug polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini što je moguće tanje. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha prekrivenog papirom za pečenje.

Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom razvaljanom polovicom tijesta pa zarolaj krajeve tijesta i čvrsto zatvori rubove. Probodi vilicom cijelu površinu gornjeg tijesta. 

Zatim soparnik premaži maslinovim uljem, smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peci oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Kad je soparnik gotov, izvadi iz pećnice i premaži usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem. Izreži kriške u obliku romba i - uživaj! 

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Tvoja reakcija?