Što tvoje navike spavanja govore o tvojoj osobnosti?

Unsplash/dominos Instagram
Jesi li jutarnji tip koji otvara oči čim Sunce svane, a spreman/a si za spavanje odmah nakon večernjeg dnevnika ili te je nemoguće dignuti prije podne dok ti nije problem ostati budan/a čitavu noć?
Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, način na koji spavamo i koliko spavamo mnogo govori o našoj osobnosti.

O ovoj temi provedena su mnoga istraživanja koja prenosi portal YourTango navodeći kako postoje četiri vrste ‘spavača’.

Naime, istraživač Arcady Putilov i njegovi kolege iz Sibirskog ogranka Ruske akademije znanosti pozvali su 130 zdravih sudionika (54 muškarca) u laboratorij za spavanje, a zatim ih držali budnima preko 24 sata.

Ispitanicima nije bilo dopušteno imati kavu ili alkohol dok su bili usred eksperimenta. Tijekom 24 sata ispunjavali su upitnike o tome kako su se osjećali budni ili pospani. Osim toga, ispitanici su pitani o njihovom obrascu spavanja, kako su se osjećali budno i koliko su dobro funkcionirali prethodnog tjedna.

Analizirajući energetske razine ispitanika tijekom 24-satnog razdoblja i njihova izvješća o njihovom funkcioniranju tjedan dana prije, Putilov i njegov tim uspjeli su identificirati četiri različite skupine ‘spavača’:

1. Ptica ševa

Ovoj skupini pripadaju jutarnji tipovi koji imaju višu razinu energije u 9 sati ujutro nego u 9 sati navečer. Oni rano ustaju i rano odlaze u krevet, a takav obrazac ponašanja je češće viđen u ljudi starijih od 60 godina.

via GIPHY

2. Sova

Noćne ptice, ili ‘večernji tipovi’, najproduktivniji su u kasnim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a najviše energije imaju oko 18 sati. Sove vole ustati kasno i nimalo im se ne spava dok ne padne mrak. Studenti imaju tendenciju biti sove te nekolicina njih često uživa u pićima s kofeinom. Sove (u prosjeku) odlaze u krevet dva sata kasnije od ptica ševa.

via GIPHY

3. Kolibri

Ovo su osobe kojima nije bitno koliko spavaju i u koje vrijeme, ali im je od neprocjenjive važnosti popodnevni san od oko 30 min. Često osjećaju glavobolje u popodnevnim satima koje nestaju tek nakon kratkog sna.

via GIPHY

4. Američka šljuka

Ovo je skupina s najmanje energije bez obzira na količinu spavanja ili ispijanja kave. Umorni su kada god da se probude i u svako doba dana bi mogli ‘malo prileći’. Ipak, kod ove skupine bi trebalo imati na umu da se možda radi o kroničnom umoru ili nekom sličnom psihofizičkom problemu pa ne bi trebalo isključiti obraćanje liječniku za savjet ili pomoć.

via GIPHY

Bez obzira koji si tip spavača, moraš imati na umu da bez 6-8 sati spavanja dnevno, teško ćeš imati dovoljno energije za uspješno odrađen dan.

POGLEDAJ NOVU EPIZODU PRANK'DA:

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

 

Posjeti joomboos.24sata.hr