Stručnjaci otkrili zašto je dobro imati sestru

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva
Znanstvenici s Brigham Young Universityja proveli su istraživanje o odnosima sestara, ali i braće sa sestrama. Došli su do zanimljivih zaključka, a jedno je jasno - sestre pozitivno utječu na razvoj osobe.
Vidi originalni članak

Osim dijeljenja genetike s braćom i sestrama dijelimo i zajedničku povijest, uspomene, vrijednosti, uspone i padove. Sestrinski odnos je poseban. One su vaša srodna duša, najbolji prijatelj i najveća podrška. Imati sestru čini vas boljom osobom.

Kako piše Her, znanstvenici s Brigham Young Universityja utvrdili su da sestre poboljšavaju mentalno zdravlje i samopoštovanje te da svoje sestre trude zaštititi od osjećaja usamljenosti, krivice, nesigurnosti i straha. Takav odnos sa sestrama čini ih nježnijima i emotivnijima.

Profesor Alex Jensen je komentirao studiju:

"Ono što smo saznali ukazuje na to da sestre pozitivno utječu na mentalno zdravlje svojih krvnih srodnika. One se trude očuvati međusobne odnose i nakon što izgube roditelje."

Profesor Jensen i njegove kolege naveli su da sestre podižu samopouzdanje i razvijaju socijalne vještine. Iako ponekad dolazi do konflikta, zbog njega razvijaju vještine pregovaranja i komuniciranja.

I braća koja imaju sestre imaju prednosti

Studija je pokazala da muškarci koji su odrasli sa sestrama znaju bolje komunicirati sa ženama od onih koji nemaju sestre. Braća i sestre imaju dobit jedni od drugih kad žele saznati i dobiti nove informacije koje ih zanimaju o suprotnom spolu.

Posjeti joomboos.24sata.hr